Click to enlarge

A Family Garden in Forest Hill

This project was shortlisted as a finalist in the Student Design Award - Domestic category in the Society of Garden Designers Awards 2015.

The brief for this project was to design a garden that would cater for  family members of all ages.  It needed to provide areas to be alone, and also sections which allowed for everyone to socialise together as a family. 

The problem posed by the garden was its awkwardly shaped boundary and steep slope.  This meant that the space available wasn’t being fully utilised. 

A garden suited to family life was conceptualised – with areas individually allocated to suit different purposes.  Despite the separate sections, the flow of the design is emphasised by a straight axis, placed diagonally down the length of the site.  This enables appreciation of the complete, unified space.

Smooth poured concrete steps are a strong feature of this contemporary design.  Whilst wide enough to provide generous seating, the steps also trace the axis of the garden and are extended in places to merge seamlessly with planting.  The children’s play area is perfect for burning off some youthful energy.  The landscaping features a sunken trampoline, whilst a bespoke A- frame playhouse provides an ideal opportunity for young imaginations to run wild.  The garden boasts a large, decked space that's ideal for large-scale dining, as well as areas of shaded seclusion.  Private seating provides the perfect opportunity to escape from it all with a book.   The far end of the garden features an enticing clearing set amongst the trees.  This is equipped with a fire pit for outdoor cooking, providing an exciting prospect for socialising on those warm summer nights.